Učím se běhat, proč? A bez čeho bych nezačal

Mám za sebou 4 týdny tréninku a jeden 12km závod v terénu. Ještě si netroufám titulovat se jako běžec a jen opatrně a s pokorou tvrdím, že běhám.

On je to zatím spíš běh indiánský.

Měsíc od prvního vyběhnutí, po 10 bězích, jednom závodu a 115 kilometrech v nohách se spíš s běháním seznamuju, učím se a zkouším, jestli na to vůbec mám a bude mě to bavit.

A než se dostanu k důvodům, které mou cestu k běhu vedly, tady jsou 3 náboje do startovací pistole. Bez nich bych nezačal.

3 náboje do startu

1. Nové boty a oblečení

Podlehl jsem víkendové slevě na boty a mým prvním běžeckým krokem byla objednávka bot a oblečení 🙂 Trochu jsem zariskoval a bez zkoušení si pořídil výbavu značky On Running, která se mi zalíbila na veletrhu v Německu.

To bylo den před mým 1. výběhem, říkám mu den 0.

Než má nová zbraň Cloudventure dorazila, rozběhl jsem to ve starých teniskách a doufal, že mě běh hned neodradí 🙂

2. Musel jsem si dát jasný cíl

Začít běhat se snažím už dlouho, ale bez cíle s termínem jsem se k tomu nedokopal. Takže jsem si řekl, že se přihlásím a natrénuju na 12km závod seriálu Běhej lesy na Vysočině.

Měl jsem na to jen 26 dní, to mě donutilo fakt makat, i když jsem se někdy musel hodně přemlouvat.

O tom, jak probíhala má příprava na závod, se dočtete v příštím článku. Zatím na průběh přípravy mrkněte na instáči na #bezimlesy.

3. Vyhlásil jsem své plány veřejně

Abych nemohl vycouvat, vyběhl jsem s kůží na trh. Pro jistotu až po prvním výběhu 🙂

E-mail kolegům ve firmě

Svůj záměr jsem představil na instagramu a kolegům ve SportObchod.cz. Abych dal těm, které denně potkávám, do ruky bič. A taky jsem trochu doufal, že se někdo připojí.

Do celé firmy jsem poslal tento e-mail:

Ahoj kolegyně a kolegové,
včera jsem začal běhat a cvičit, abych natrénoval na závod Běhej lesy Vysočina, který bude 21.7. 2018, tedy za 26 dní. Letos si troufnu jen na kratší 12km trasu.

A abych měl na sebe větší bič, píšu vám to veřejně. 🙂
Když to nedám, tak se mi můžete posmívat, ale víte, co by bylo ještě lepší? Kdybyste do toho šli někdo se mnou..

A proč to dělám?
Jednou chci uběhnout maraton, v horách. Baví mě příroda, kopce, ale zdolávám je zatím jen chůzí.
I proto jsem si vybral do startu závod v lese, v terénu. Nebaví mě běhání po městě, po silnici.
A když si nedám cíl, pořádně s tím nezačnu..

Jo a příští rok, až mi někdo budete do posledního úseku na winerunu předávat štafetu na 5. místě s tím, že druhé místo je na dohled přede mnou, nedoběhnu pátý, ale druhý 😉

Tak co, přihlásíte se se mnou někdo do Běhej lesy?

V rukávu mám ještě záložní variantu: Běhej lesy Bíla – 11.08.2018.

Sportu zdar a běhání v lese zvlášť,
Adam

A výsledek? Vysočinu jsme běželi dva, na Bílou vyrážíme dokonce v sedmi 😉

9 důvodů, proč jsem začal běhat

Pátrám v paměti, proč jsem se do běhu pustil a žádný hlavní důvod nenacházím. Je to víc menších proč, které se spojily v jedno a odstartovaly mou snahu.

Možná se v tom najdete a třeba vás to taky popostrčí s pravidelným běháním nebo jiným sportem začít.

Moje kondička pokulhává

Po třicítce šla má fyzická kondice dolů a dlouhé roky sedavé práce začínaly být znát víc a víc. Rád sportuju a každý sport jde líp, když máte kondiční základ.

A já chci mít kondičku pořádnou.

Pozor, nepleťte kondici a hubnutí. Neběhám, abych hubnul, ale chci být fit a zdravý.

Zhubnutím jsem přišel o svaly

Navážu na předchozí bod. První krok k lepšímu zdraví jsem udělal už loni.

Překopal jsem stravovací návyky, změnil jídelníček a za 2 měsíce zhubnul 10 kg. Bez sportu navíc! A i na sobě si ověřil názor, že k redukci váhy vede cesta lepší stravou, ne sportem.

Tak se zbytečně nemořte v posilovnách a spíš zamyslete, co jíte. Ale to je jiná písníčka, o té třeba příště.

Zpět k proč. S hubnutím jsem přišel i o nějaké svaly a změnu jídelníčku jsem nevyvážil dostatkem jejich posílení. To se pak projevilo při turistice, kdy mě mnohem častěji bolely nohy, sem tam si něco zbytečně natáhl a musel si dát pauzu.

Nebo jít přes bolest a třeba na kanárskou sopku vykulhat. Taky byste asi neradi investovali do dovolené, kde máte v plánu chodit, ale koleno je proti..

Teď to chci tedy dohnat, posílit nohy, hlavně kolena, kotníky a pak celkově tělo.

Bydlím u lesa a mám málo času na sport

Miluju sport, ale nebaví mě kvůli hodině sportu trávit 2 hodiny na cestě a věcma okolo. Času si vážím.

Druhý rok bydlím na kraji Brna v Líšni a mám to blízko do lesa, lomu, prostě do přírody.

Dejte tyto 2 ingredience dohromady a vyjde z toho recept na ideální sportovní disciplínu, tedy běh. Za hodinu stihnu vyplavit víc než za 3 někde indoor.

Taky můžu na kolo, postavili nám tu super traily. Běhání mě ale bolí výrazně víc a já chci tu bolest přetavit v energii nebo klidně závislost.

Chci uběhnout maraton v horách

Posledních 11 let chodím pravidelně po horách. A já chci po horách běhat, abych těch krásných míst viděl víc.

Přijde mi šílené, co lidi dokážou na jeden zátah ujít nebo uběhnout. Závidím jim. A taky ty jejich fotky na instáči 🙂

Fascinují mě trailové a horské ultramaratony a já chci jednou nějaký maraton v horách zvládnout. Třeba si jen tak přeběhnout celý hřeben Malé Fatry, Rychleb, Jeseníků nebo Roháčů.

Trpím bláznivou soutěživostí

Mám rád výzvy a jsem bláznivě soutěživý. Badmintonová liga a turnaje mě nebaví, na golf jsem teď nějak nenašel čas a na kole mám taky najeto prd, navíc chybí ta kondice.

Takže když jsem se s někým poslední leta rovnal, byli to soupeři v počítačových hrách.

Potřebuju soutěžit, závodit, srovnávat se a hlavně zlepšovat své výkony. To mě pohání nejvíc, když se mi nechce nebo nemůžu.

Data hrou aneb jak dostat datového maniaka ven

Jsem úchyl do tabulek, měření, statistik a map, takže si musím všechny výkony zaznamenávat, porovnávat a analyzovat. A když navíc dnešní appky samy ukazují nové rekordy, o motivaci nemám nouzi.

Zakončit každý běh novým rekordem, to je sakra dobré palivo do dalších.

No a když k tomu ještě přihodíte vášeň pro technologické novinky spojenou s neodeolatelnou touhou si je hned pořídit, pak mnohem raději vyrazíte běhat, abyste nějaká ta data nasbírali 🙂

Ego

Co si budem, namyšlenost mi někdy nechybí. A když vidím, kdo všechno běhá a jak daleko..

Sporty mi vždycky šly a myslím si, že mám slušné sportovní předpoklady. Takže, když to zvládají oni, já musím mnohem líp.

Víc do toho raději nebudu zabrušovat.

IGTV – nová telka, kterou jsem si chtěl vyzkoušet

Instagram přišel s novým formátem IGTV na delší videa, která se nevejdou do stories a já si ho chtěl vyzkoušet. Měl jsem tedy obsah.

Co víc, necítím se dobře před kamerou a chtěl se i  v tomto směru otrkat. Nazvěme to populárně, výstup z komfortní zóny.

Svou běžeckou telku jsem odstartoval v cyklistické helmě. Ve videu, se dozvíte proč..

A vůbec, zvu vás, pojďte nahlédnout, jak mi to na IGTV jde.

Moje instagramová telka, přijďte mrknout..

Chci se vrátit k běžkám

Jsem z Beskyd a od mala jsem běhal na běžkách. Zacvaknul jsem do vázání hned před vchodem a vyrazil do lesa. To počasí poslední roky nedovolí a v Brně o to víc.

Na zimní dovolené jsem nikdy nejezdil a rád bych si nějakou zkusil, s běžkama. A abych si to užil, musím na to mít fyzičku, nohy a tak vůbec.

Běžky mi chybí.

A proč běháte vy?

Možná máte jen jeden důvod a možná jich máte víc než já. Napište mi do komentářů, proč běháte vy a jak jste se k běhu dostali.

Je možné, že těch mých 9 nebude brzo stačit a hodí se mi další motivace..

Kam dál?

Označeno s: ,
Označeno v Běhání, Novinky, Volný čas
3 komentáře “Učím se běhat, proč? A bez čeho bych nezačal
  1. Vojtěch Audy napsal:

    Běh je jedna z věcí, co si chci taky vyzkoušet. Dříve jsem nechápal lidi, proč běhají, co na tom mají, ale teď, co jsem sundal (zatím) 30 kilo, tak to chci vyzkoušet. Zatím jsem běžel cca 10 minut v posilovně na pásu, ale tam to spíše bylo z radosti. Že jsem tak fit, že dokáži 10 minut v kuse běhat. Ale stejně nejvíce mě lákají brusle, co mám díky vám vyhlédnuté. Ale asi budou až záležitosti příští sezóny.

    A ohledně toho hubnutí: při hubnutí nemusíš ztrácet svaly, když budeš mít dostatek proteinového přísunu. Třeba mezi 2 posledními inbody jsem ztratil pouze 0,3 kg svalu a bylo to kvůli mé chybě. Nestíhal jsem správně jíst, když tu byla návštěva. Tak za dva dny mě to stálo 300 gramu svalu. Ale nevadí, pro mě nejpodstatnější mizející tuk. 🙂

  2. Kamila napsal:

    Gratuluju k super vykonu! Ja si vybehnu jen tak pro zlepseni kondicky cca 1-3x tydne, ale rada bych casteji. Zprvu je to fakt zahul, beh vypada hrozne lehce, ale kdo zacal, tak vi.S kazdym dalsim behem se to ale zlepsuje, uz tolik neboli na plicich a ten pocit po tom nabiji.
    A proc behat? Protoze staci boty, je to zadarmo, na cerstvem vzduchu a pro vsechny. A sama pocituju, ze i ty me smesne 2-4 km parkrat do tydne zacnou delat s fyzickou a celkove citenim se ve vlastnim tele divy

  3. Petr Bechyně napsal:

    K běhání mě už na základce přivedl taťka a pár let jsem docela dobře (na okresní úrovni) běhal přespoláky. Potom jsem si zranil koleno a bylo po běhání. Koleno se naštěstí po pár letech dalo do pořádku, ale k běhání jsem se pořádně vrátil cca 2-3 roky zpět.

    Pro mě je běhání úžasný relax a vše ostatní jsou „jen“ příjemné benefity. Párkrát do roka si zaběhnu půlmaraton a v následujících letech bych rád celý a třeba i více.

    Osvědčilo se mi běhat ve skupině (alespoň jednou týdně), člověka to hodně posouvá vpřed.

2 Pings/Trackbacks pro "Učím se běhat, proč? A bez čeho bych nezačal"
  1. […] minulém článku jsem psal, proč jsem se do běhání pustil a co jsem musel na začátku udělat. Nazval jsem si to 3 náboje do […]

  2. […] jsem blázen do čísel a rád analyzuju běžecká data. Další informace, které si sám nedokážu změřit, pro mě […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*