Rychlebské hory – užitečné rady

Na konci července 2011 jsme podnikli výpravu do Rychlebských hor. V předchozích článcích jsem podrobně popsal přípravy a jednotlivé úseky naší trasy. V tomto příspěvku najdete pár poznatků, rad a doporučení, které se můžou hodit, pokud se do Rychleb chystáte.

Rychlebské hory

Pokud chcete co nejlépe poznat Rychleby, asi nejlepším způsobem je přechod na těžko. Severní a střední část je do nadmořské výšky 1000 metrů, takže se nikam nešplhá. Jsou to spíš takové příjemné kopečky, ikdyž s 25 kilogramy na zádech není žádný pochod příjemný 🙂

Co je na Rychlebách nejlepší? Skoro žádní turisti. Po cestě jsme narazili asi na 10 výletníků, když nepočítám akci opeřenců na Borůvkové hoře.

Rychleby ukrývají spoustu krásných míst. Nejhezčí cesta byla většinou podél polské státní hranice, za příznivého počasí poskytuje parádní výhled rozhledna na Borůvkové hoře a nejkouzelnější jsou Hraničky.

Kde nabrat vodu?

Po cestě je míst pro doplnění zásob vody několik. Tady je seznam míst, kde načepovat v úseku Bílá Voda – Žulová.

    • Pramen Saletta – pramen kousek nad obcí Travná – údajně radioaktivní, ale velmi chutná

    • Travná – Restaurace U Oravců
    • Zálesí – pramen nahoře nad novou asfaltkou, dá se nabrat i na 2 místech níže

    • Pramen pod Koníčkem – nechcete-li tahat vodu už ze Zálesí
    • Hraničky – pramen je schovaný v lesíku po pravé straně cesty, po které vede červené turistická značka – na severní straně louky
    • Pramen pod Stráží – pramen v lese pár desítek metrů pod loveckou chatou

Kde nocovat?

Pokud jdete sám/sama nebo ve dvou, dalo by se nocovat v přístřešcích, kterých je v Rychlebách plno. Pro větší skupinku jsou vhodnější stany, i když by se tam podle značek stanovat nemělo.

Tady je pár tipů, kde nocovat i ve více lidech:

    • Borůvková hora – velký přístřešek

    • Travná – Restaurace U Oravců – dá se domluvit a nechají vás postavit stany na louce u hospody

    • Hraničky – malý přístřešek nebo les nad loukou – dobré krytí proti větru

Kam se podívat?

    • Borůvková hora – krásná rozhledna, dá se tam občerstvit či přenocovat. Za příznivého počasí výhled na všechny strany.

    • Travná – kostel Neposkvrněného početí Panny Marie, dobrá hospoda, festival Pohoda

    • Zálesí – opuštěná osada v prudkém kopci, do které se vrací život

    • Koníček – nádherné lesy plné borůvčí, druhé nejhezčí místo na trase

    • Hraničky – nejhezčí místo, na kterém jsme byli. Energií nabité louky obklepené lesy. Možnost zapsat se do vrcholové knihy.

    • Špičák – téměř tisícový vrchol. Bohužel je zarostlý a nenabízí skoro žádný rozhled, přesto je škoda nechat si ho ujít.

Co vynechat?

Úsek mezi Černým koutem přes Buk a Roveň na Hraničky. Cesta vede často po asfaltce, lesy jsou škaredé, po cestě nic zajímavého. Tato část cesty nás opravdu zklamala.

Lepší by asi bylo jít podél státní hranice po polské zelené, protože pokud jsme na trase podél hranice šli, vždy tam bylo hezky.

Slovo závěrem

Rychlebské hory jsou opravdu krásné a zajímavé. Našim putováním jsme prošli jen jejich část a doufám, že se vrátíme. Nést těžký batoh sice není prdel, ale za ty zážitky to stojí.

Doufám, že se někomu mé zápisky z naší cesty budou hodit. A kdo se do Rychleb chystéte, nebo již nějaké zážitky máte, napište, jaké byly ty vaše Rychleby?


Všechny články ze seriálu Rychleby 2011

3 komentáře “Rychlebské hory – užitečné rady
  1. Jana napsal:

    Díky za tenhle seriál – chystáme se a už se těšíme 🙂
    díky za tipy

  2. Pavouckej napsal:

    Tenhle článeček je velice šikovnej – teď se zrovna chystáme na delší vandr do Rychlebek a to do severní části, kde jsme ještě nebyli. Sice se možná za ty roky pár věcí změnilo, ale doufám, že kouzlo krajiny zůstalo. Když jsme byli v Rychlebkách naposled panovala pěkná zima, takže inspirace na zimní vandr zde: http://www.pavouckej.wz.cz/011_01_Rychlebky.htm
    Je tam i odkaz do dvou fotoalb…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*